söndag 20 februari 2011

Baristakurs

17 Februari

Klockan 9.45 denna torsdag infann sig Emelie på 250 Pitt st, våning fem, rum 505 på
The Sydney Coffee school. Hon valde att ta alla tre kurser de hade;
"Barista skills" "Latte art" och "Accreditation"
http://www.thesydneycoffeeschool.com.au/level_3___accredited_barista__149

Hela klassen bestod av 14 elever. Här är arbetsbänken där man arbetade i par.
Foto1259

Klockan ett var första kursen slut och det var dags för en timmes lunch
(dock blev den lite kortare då hon fick vänta 9 minuter på hissen,
ja ni läste rätt...9 minuter!) tillsammans med Simon på The grill i Darling Harbour

Vid 2 började nästa kurs och den inleddes av ett litet test då alla skulle göra de 10
kaffesorterna som de fått lära sig under förmiddagen

Här nedan ser ni ett försök till detta
Foto1250
Från vänster:
Latte
Cappuccino
Flat white (Som en Latte fast mindre skum, typiskt Australiensiskt)
Espresso/Short black
Risetto (I Piccologlaset). Ett halvt espressoshot. Man minskar alltså utvinningstiden från 25s till 12-15s.
Americano/Long black. Dubbel espresso och hett vatten.
Risetto latte
Macchiato

Efter detta var det dags för konsten.

Det första de fick testa var etching, alltså när man använder en pinne för att forma skummet.
De fick också lära sig två nya typer av drycker, Chokladdryck och Mocha.

Lite skakig på handen var hon till en början

Foto1254


Denna Mochan fick en blomma gjord med hjälp av chokladsås.

Foto1252

De fick även testa på att göra ett hjärta, vilket var lättare sagt än gjort.
Det blev ett misslyckat och ett deformerat hjärta. Sedan var det genomgång om hur man håller maskinen ren innan det var dags för Sista kursen.


Sista kursen varade knappt en timme och bestod bara av ett skriftligt prov på några sidor, vilket man behövde klara för att få sitt certifikat.
Var det dock någon fråga man inte kunde så kunde de bara fråga och läraren gav dem svaret.

Dagens resultat blev dessa tre certifikat

100_2971

Betyg av kursen:
Kursen var självklart prisvärd och man lärde sig grunderna. Dock saknade Emelie mer information om hur man verkligen gör en bra shot espresso (Bland annat vikten av hur viktigt det är att packa kaffe jämnt) och vad man ska tänka på
när man ångar mjölken, men vad kan man kräva när man har så lite tid på sig. Kursen rekommenderas verkligen om man ska söka jobb, dock kan det behövas lite extra träning eftåt, vilket kan köpas till för 25dollar per timme.
Något de hade med i beskrivningen men som de inte tog upp var "Advice on how to get a Barista job and where job vacancies are." Vilket var lite tråkigt då i princip alla som deltog i kursen letade efter jobb. Det enda de nämnde var att sök upp caféerna själva och tänk på att ni antagligen kommer få göra kaffe på jobbintervjun.

Innan Emelie tog kursen hade hon sökt efter baristakurser i Sydney på internet. Hon gjorde ingen större research innan utan kollade upp några hemsidor och jämförde innehåll, antal timmar och pris innan hon beslöt sig för www.thesydneycoffeschool.com.au som dessutom hade bäst upplägg på sin hemsida.

Andra sidor att kolla in är:

http://www.thecoffeegang.com.au/coffee-training
http://www.sydneycoffeeschool.com.au/?refid=25&gclid=CJ21w83Ik6cCFQHVbgod-zX1bg
http://www.sydneycoffeecentre.com/

Dessa sidor är bara ett litet urval av de kurser som finns att tillgå. Det finns kurser som är allt ifrån 1h till 2 månader. Välj och vraka.

En annan bra sida att kolla in (Förutom wikipedia) är http://www.espressocoffeeguide.com/
för mer information

/Swedes on the run

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar