onsdag 12 januari 2011

Australien, Inledningen

Detta är alltså bloggen som ska spegla våra resor. För er som missat har jag och Emelie förflyttat våra liv till Australien just nu. Nu är ju Australien stort och ni kanske undrar mer exakt var vi befinner oss, svaret på den frågan är Sydney närmare bestämt här.


View Larger Map

Detta är ca 2 minuter från darling harbour och ca 1 min från Queen Victoria Building och ligger alltså i CBD (central banking district). På denna plats delar vi en tre rum och kök med två holländskor. Lägenhets letandet här var väldigt lätt, när vi kom till Sydney hade vi hotell i en vecka och vi flyttade från hotellet efter 4 dagar och då hade vi nog letat seriöst i 2 dagar. Det finns alltså inga listor som hemma i Sverige dock är hyrorna något högre därför delar vi lägenheten med. Andra skillnader från Sverige är att man betalar hyran veckovis. När vi letade vi främst på nätet på sidor så som http://flatmates.com.au/home.html och http://sydney.gumtree.com.au/ (gumtree är lite som Australiens blocket), ett annat ställe man kan leta som är lite roligt är stadens lyktstolpar då det är ett etablerat ställe att sätta ut lappar med telefonnummer för lägenheter. I slutändan sprang vi dock på vår lägenhet på det svenska forumet http://www.backpacking.se/ . Något vi råkade upptäcka efter att vi fick lägenheten dock är att vi har något av ett småkryps problem dvs kackerlackor, det verkar dock vara ett vanligt förekommande problem för på televisionen så visas reklam för olika typer av "antikackerlacksmedel". Idag beslöt vi oss för att ta hand om detta problem, sagt och gjort så gick vi och inhandlade medlet. Dock tog vi en sväng om för att äta frukost på Jet Cafe i Queen Victoria Building.

Foto1234

Foto1235

Vi hittade en typ av "gasbomb" (som det stod på flaskan då, i själva verket var det en sprayflaska man låste i sprayläge). Sprayflaskan skulle lämnas i rummet i två timmar för att ha sin verkan, så under tiden gick vi på stan. Vi besökte diverse butiker eller ja, Emelie besökte diverse butiker och Simon följde efter.   I slutändan hamnade vi dock på Scruffy Murphys för att äta, första förslaget var dock Pizza Hut men Simon fick Emelie att ändra sig, trots att Pizza Hut har en fantastisk all you can eat buffe. Vi har dock ätit där 3 gånger under loppet av en vecka så det fick bli Scruffy Murphys som är kända för sin billiga pub mat 6 dollar för 300 gram Rump Steak med pommes och diane sås i Simons fall och 6 dollar för kyckling schnitzel med pommes och diane sås i Emelies fall. Scruffy Murphys är ett väldigt bra tips om ni kommer till Sydney någon dag det ligger här.


View Larger Map

När vi väl kom hem idag hade våra kära rumskompisar från Holland kommit hem från Tasmanien, där de spenderat helgen tydligen. De heter förövrigt Sam och Florie och har varit här i Australien i 6 månader.

Tidigare under dessa två veckorna vi har varit här har vi även hittat ett Bona Fides Cafe. Så den här bilden tillägnar vi Josefin.

IMG_0395

För att ni andra ska koppla så har Josefin gjort denna  ">låten som ni kan lyssna på under resten av läsandet av detta inlägg.

En annan sak som vi har varit tvungna att göra nu när vi förflyttat hit är att skaffa ett bankkonto. Banker är en sak det finns gott om i Australien, så ni undrar kanske hur valde vi bank. Ja vi läste lite på nätet och gick efter lite kriterier framförallt då att man skulle få alla papper i handen direkt eftersom vi ännu inte hade en postadress vid tillfället. Under vårt letande sprang vi på en jackpott ">Travellersxpress. För att mer gå in på vad travellersxpress är för något så är det en bank som inriktar sig på backpackers/resande, dem ger dig inte bara alla papper och kort direkt i handen. Banken hjälper dig även med att få TFN (tax file number) som man måste ha för att jobba i Australien, de hjälper även till med taxback dvs de pengar du betalar in i skatt för pension i Australien hjälper dem dig att få tillbaka när du lämnar Australien.

För att vi hade lite hemlängtan...

Foto1226

Och framförallt för att vi behövde en bäddmadrass till vår säng som man kände varje fjäder i så besökte vi Ikea. För att komma till Ikea var vi tvungna att åka tåg till stadsdelen Rhodes där det ligger. När vi väl kom fram så var någon hungrig så vi beslöt oss för att äta köttbullar med potatismos, tro det eller ej men kokt potatis existerar inte som valmöjlighet på Ikea i Australien det är potatismos eller pommes som gäller, om det är så världen över vågar jag inte svara på.

Foto1231

Senare bestämde vi oss för att besöka soffavdelningen på Ikea för att sitta lite vi hittade en soffa som några kanske känner igen.

IMG_0397

Vi fick med oss hem förutom bäddmaddrassen diverse köksateraljer så som en slev, en stekspade, en pastaslev. Det köptes även så vi kan göra isglass och sedan köpte vi en tvättkorg och varsin Skubb. Något Simon och Emelie kom fram till dock var att Ikea utomlands är mycket dyrare än vad Ikea i Sverige är. För er som undrar mer exakt var Ikea är i Sydney eftersom vi fick åka tåg så är en karta här.


View Larger Map

Vi har även varit på en intervju på ">Kikki.K en butik som säljer kontorsmaterial med svensk design.  Själva intervjun kändes bra och kvinnan som intevjuade oss verkade väldigt positiv. Tyvärr måste vi dock berätta att det inte ledde till något jobb då de inte hade några tillgängliga platser för tillfället. Men detta får vi inte se som ett nederlag utan det var helt enkelt en upplevelse rikare där vi lärde oss hur intervjuer går till i Australien och mer träning på att det mer formella språket. Ett stort tack till Elin som fixade intervjun åt oss.

Lite annat pyssel vi haft för oss är att skaffa nya nummer, australienska sådana. Vi valde att vodafone helt enkelt för att det var ett märke vi kände igen och en utav de första telefonbutiker vi hittade. Det var bara asiater som jobbade i butiken och vi var de enda kaukasiska kunderna bör nämnas för att spä på fördomarna om asiaters prylnörderier. Tror dock snarare anledningen var att vi befann oss i china town.

I förra veckan hade vi en myskväll på en restaurang i darling harbour, tyvärr kommer vi inte ihåg restaurangens namn för tillfället. Vi åt iallafall väldigt goda hamburgare med bland annat färska rödbetor i som var något nytt för oss båda. Vi gick senare ner och kollade över Sydneys skyline.

Nu låter det som vi bara äter ute men så är inte fallet. Simon har funnit en nykärlek avocadon som han äter jämt och ständigt till varje måltid som lagas, Emelie är inte riktigt lika förtjust i den hon håller sig till majsen. Vi har lagat pasta för det mesta här hemma i köket och testat två olika recept på köttfärssås där det senare var att föredra. Till frukost har det varit mycket jordnötsmör och sylt på rostade mackor men även pannkakor.

Ja det var väl en lagom sammandragning av tiden som gått. Ni får gärna kommentera i bloggen om vad ni vill veta mer om osv.

//Swedes on the run

9 kommentarer:

  1. Bilder på dessa Holländskor efterfrågas ;) Sen var länken till musiken bruten... Ska bli kul att följa era bravader här! Hoppas ni har det gött!

    SvaraRadera
  2. woooop wooooopppp.. so famous! shit va skoj det verkar, är det ok om jag flyttar in?

    SvaraRadera
  3. På andra sidan jordklotet och ändå gynnar du IKEA:-)Det hedrar dig!!! Du är svensk i både hjärta och själ.........Lev väl och ha det gott båda två! Kram Bettan

    SvaraRadera
  4. Sackie här är länken till musiken http://www.youtube.com/watch?v=-0tCz2nL2_s ska fixa html koden senare.
    Josie tja vi har en soffa som är ledig.
    Bettan ja fast det är ju sannerligen inte samma billiga ikea utomlands.

    SvaraRadera
  5. Hej! Roligt att läsa vad ni hittar på. Bra att mat botar dåligt humör. Kram Mamma

    SvaraRadera
  6. Hej
    Kul att läsa vad ni skriver! Det glädjer en moder att ni äter och inte blir utmärglade :-)Så synd att ni inte hittade till stranden men det började ju ändå regna, så det kanske kvittar. Om Aftonbladets väder är rätt så ska ni ha sol några dagar nu.
    Här hemma var det minus 12 imorse, hu!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  7. Hej på Er,
    Kul att titta in här ibland o se hur ni har det.
    Många hälsningar från soldatgatan 17B.
    Kramar Lasse

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Börja med att tacka för en bra blog! Jag är i full gång att planera inför min australienresa och tycker er blog var väldigt intressant. Har dock en fråga gällande boende? Hur mycket betalar ni i veckar? Vad är ett rimligt pris att betala för att dela lägenhet med några andra? 160 dollar/ vecka?

    SvaraRadera
  9. Hej Lasse vad roligt, hoppas ni har det bra där hemma.

    Hej Anonym vi betalar 195 vecka, och då bor vi extremt centralt dock billigt för att vara i detta område men de lägsta vi sett är väl 100 dollar per vecka och sen ja går det uppåt beroende på vad du är ute efter.

    SvaraRadera