lördag 22 januari 2011

Guide, Flytta till Australien

Här är då den efterlängtade guiden. (eller ja det hoppas Emelie och Simon iallafall)

Till att börja med en lista på vad som behövs innan man flyttar till Australien.

Måsten

Visum
Biljetter
Försäkringsbevis
Bankutdrag
Försäkring
Finansiering

Rekommenderas

Tillfälligt Boende
Söka sitt kontaktnät

Visum
Ett visum skaffar du enklast och snabbast via nätet, det finns flera sidor som håller på med just detta tricket är väl att hitta den billigaste för just det du är ute efter då visum kostar. Den sida som Simon och Emelie använde sig av är http://www.immi.gov.au/visitors/ vilket är den billigaste de hittade. Det kan ta allt från några timmar till någon vecka att få visumet beroende på hur du svarar på frågorna. Det tog några timmar för Emelie att få sitt men eftersom Simon spenderat en längre tid utomlands och bott och jobbat där tog det längre tid för honom att få visumet.

Biljetter
Ja det kommer jämt och ständigt nya prisjämförelse sidor där man kan leta billiga resor men http://www.flygvaruhuset.se/ http://www.flygstolen.se/ är två av de och dessa två tycker Simon och Emelie är riktigt bra. Sedan tips på att hitta billiga resor är att boka resan på dagar som inte är så eftertraktade att åka på t.ex julafton och Nyår. Boka även biljetterna ca 3 månader innan avfärd. Vad det gäller boka enkel eller tur och retur så behöver du inte boka en tur och retur när du är i Australien på Working Holiday utan det som behövs är pengar nog att kunna ta sig hem.

Försäkringsbevis
Detta är något du behöver för att ansöka om Medicarekort. Då gör man helt enkelt så att man ringer försäkringskassan och säger att man behöver ett. Det säger att du är försäkrad i Sverige. På http://www.forsakringskassan.se/kontakt finner du telefonnummer till dem.

Bankutdrag
Ja för varje visum krävs det ofta att du har en viss summa pengar på ditt konto, när du kommer till Australien måste du kunna bevisa detta om immigration eller annan myndighet skulle fråga dig. Detta har aldrig hänt Simon eller Emelie men är det så att det skulle ske så vill man inte stå där utan. Så vad man gör är att man helt enkelt ringer sin bank och ber de skicka ett.

Försäkring
Om det är så att olyckan skulle vara framme så är det bra att ha en försäkring som täcker detta. Eftersom den vanliga hemförsäkringen bara täcker  en utlandsresa i 45 dagar så räcker det inte riktigt. Det är helt enkelt så att man får ringa sitt försäkringsbolag och se vad de har för alternativ. Anledningen att man behöver försäkring är t.ex SOS-flyg till Sverige, om en anhörig i Sverige dör och du behöver komma hem osv.

Finansiering
Detta är den stora frågan hur mycket behöver man då med sig? Ja detta beror ju lite på dina tankar om hur du ska leva och hur länge du vill klara dig utan jobb. Den siffra Emelie och Simon hade var 30 000 vilket de överträffade lite. Men med mellan 30-35 tusen klarar du dig i två-tre månader på utan jobb beroende på hur du lever. Sedan givetvis the more the merrier.

Tillfälligt boende
Detta rekommenderas starkt att man har några dagar på hostel/hotell när man kommer ner för att ha tid och anpassa sig och för att ha tid att leta boende. Dock något ni bör tänka på när ni letar är att ni behöver något ni kan avboka för att ni inte kommer veta när ni hittar fast boende. Vi gjorde det misstaget vi bokade via Hotels.com och deras bokningar kan man inte boka av. Vi hittade fast boende efter ca 4 dagar vi hade bokningen en vecka och eftersom det var hotell så blev det ganska dyrt.

Söka sitt kontaktnät
Ja vem vet, ni kanske har ett antal kopplingar till Australien. Vi pratade med vänner och bekanta och fick på så sätt två kopplingar till Australien. Detta är inte bara bra för jobb utan hamnar man i någon situation där man inte vet vad man ska göra t.ex med myndigheter, sjukhus osv. är det alltid skönt att veta att man har någon man kan kontakta för att fråga.

Sedan då en lista på saker som fixas när man väl kommer till Australien.

Bank
Tax File Number
Boende
Mediccarekort
Jobb

Bank
Ja det finns många banker down under men det är ju frågan vilken som passar dig bäst. Viktiga saker att tänka på är att det kostar att ta ut från andra banker än den man själv har. Så det gäller  att välja en stor bank om man ska resa runt. Det som är det bästa om man reser runt är https://www.travellersxpress.com/ för de fixar även Tax File Number. De hjälper dig även tax refund när du lämnar Australien. Annars är en stor bank St George http://www.stgeorge.com.au/ .

Tax File Number
Om ni då inte följer rekommendationen med travellersxpress så måste ni fixa tax file number själva. Detta måste man ha för att arbeta i Australien. Detta kan ni antingen göra på ert lokala taxation office eller online på http://www.ato.gov.au/individuals/content.asp?doc=/content/38760.htm

Boende
Det finns många sätt att hitta boende i Australien. Ett bra sätt är att göra ett konto på www.flatmates.com.au och söka efter lägenhet där (mailen kommer definitivt flöda in), något ni ska akta er för är dock scammers som existerar tyvärr på denna sida men annars är den väldigt bra. En annan bra sida där det postas lägenheter men även säljs mycket begagnat är www.gumtree.com.au det är lite som blocket för Sverige fast väldigt mycket mer seriöst. Det sista alternativet som nu ges kanske ni kommer känna som något konstigt, men ett vedertaget sätt iaf i Sydney är att sätta upp lappar på lyktstolpar för lägenheter och andra saker som säljs så det gäller att hålla ögonen öppna. Lägenhetsmarknaden är stor och det bytas lägenheter ofta därför gäller det att vara aktiv om lägenheter läggs ut på flatmates t.ex så försvinner den ofta samma dag som den läggs ut eller dagen efter, så det gäller att vara aktiv.

Medicare
Detta är ett kort som gör att du får tillbaka pengar på de läkarbesök eller medicin du betalar för. Eftersom du är svenskmedborgare kommer du nämligen få tillbaka 80%. Du betalar hela beloppet sedan går du med kvittot till närmsta medicarecenter och visar kvittot och får tillbaka pengarna. Du kan antingen ansöka om detta på ditt lokala kontor eller ladda ner ansöknings papper på http://www.medicareaustralia.gov.au/public/migrants/new-residents.jsp och skicka in. Något som bör nämnas gör du inte detta inom de 6 första veckorna så måste du ha ett visst antal poäng för att få det, körkort, pass och andra identitetshandlingar ger ett visst antal poäng.

Jobb
Förutom då det uppenbara var ute och var aktiv visa att du är på plats och intresserad på olika arbetsplatser, så finns det olika sidor att ansöka om jobb på. De olika sidor som Simon och Emelie rekommenderar är http://www.seek.com.au/ http://www.jobs4travellers.com.au/ och http://www.taw.com.au/DesktopDefault.aspx . För er som planerar att söka jobb i butiker eller restauranger så när ni är ute och shoppar eller äter håll utkik efter skyltar med vi söker folk, då det är väldigt vanligt. En sak som är värd att nämna dock är att när man ska hantera alkohol i Australien behöver man en speciell utbildning som är på två-tre timmar som heter RSA den kan ni läsa mer om här http://www.jobs4travellers.com.au/pages/RSA-Courses-Responsible-Service-Of-Alcohol där finns även andra kurser om man ska jobba inom spelbranschen osv.

Hoppas ni är nöjda med guiden för fler frågor kommentera detta inlägget så ska de försöka sig på att besvara dessa.

/Swedes on the run

15 kommentarer:

 1. Tackar! =)

  När ni skickar ut cv:n där nere över internet, skickar ni dom då i word eller skriver ni i mailet? kanske en dum fråga men men haha
  / MVH Johan

  SvaraRadera
 2. Vi har sparat våra CVn som doc filer ja så de öppnas i word.

  SvaraRadera
 3. Vilket slags visum har ni? Det är ju inte lätt som en plätt att få visum där nere så man verkligen kan bosätta sig?

  SvaraRadera
 4. Vi har för tillfället ett Working Holiday visum. Nej inte ansöka om direkt men en arbetsgivare kan gå i god för dig så du kan få två års arbetsvisum.

  SvaraRadera
 5. Hej.
  Kostar det att vara medlem på flatmate.com? Är det i Sydney ni bor? Vet ni vart det är lättast att få jobb , några speciella områden eller cafér eller liknande ? haha lite mycket frågor.

  Tack för en väldigt bra guide !

  Ha det gött / Johan

  SvaraRadera
 6. HADE NI SAMLAG DÄR NERE? ÄR DET FARLIGT? BÖR MAN ANVÄNDA KONDOM ELLER BARA PLASTPÅSE?

  SvaraRadera
 7. Hej :)

  jag undrad vad ni anser om tex WorkAndTravel?
  tycker ni att man ska chansa att fixa allt själv eller blir det smidigare med en förmedling?

  Ha de!

  SvaraRadera
 8. Hejsan,
  Jag här vänner in australia som bor i Sydney och Perth. jag kan bo hos dom utan söka bostad eller lägenhet. min fråga är hur man får holyday work visum? jag är över 31 år nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du över 31 kan du inte söka working holiday visa längre tyvärr. DU kan söka detta fram tills du fyllt 31. Vanligt turistvisum är därmemot sällan några probelm att få men då får du inte jobba i landet eller vistas där i mer än 3 månader i stöten.
   /E

   Radera
 9. Hej! :) Väldigt bra guide! Men jag har lite frågor
  Har läst att man bara får ansöka om WHV en gång, men att det kan gå att förlänga det, hur fungerar det och kan man då förlänga det och sen komma tillbaka efter något år eller måste man ta det på en gång då?

  Vill väldigt gärna flytta utomlands och australien verkar vara väldigt fint med öppna härliga människor? Stämmer det och finns det mycket giftiga djur även i städerna? Är det något man måste tänka på hela tiden alltså eller är det mer "på landet"?

  SvaraRadera
 10. Bra lista. Angående frågan om hur man förlänger sitt WH-visum så har jag skrivit om det på min blogg SwedesInAustralia.com:
  http://www.swedesinaustralia.com/working-holiday-andra-ar/

  I min e-bok "Stora Australienmanualen" som går att ladda ned från http://www.australienmanualen.se kan ni också läsa mer utförligt om hur man på egen hand förbereder en långresa eller flytt till Sydney.

  Lycka till med reseplaneringen, alla!
  -Anders

  SvaraRadera
 11. Vad är det för typ av försäkringskort som ni menar? Jättebra guide! /Frida

  SvaraRadera
 12. Man kan stanna 12 månader på turistvisum utan problem.

  SvaraRadera
 13. Kan man bosätta sig i Australien efter 2 år av arbete. Eller måste man ansöka om nått annat.

  SvaraRadera